Creixement auricular dret

Al pla frontal:

L'onda P és petita o isoelèctrica a DI.

Té una durada normal i és alta i punxeguda a DII, DIII i aVF, amb una alçada igual o superior a 2,5 mm.
Aquesta morfologia s'ha anomenat tradicionalment "P pulmonale", donat que es veu principalment en pacients amb patologia pulmonar. (ECG complert)

En alguns casos en els que hi hagi també un retard en la despolarització complerta de l'aurícula dreta, les ondes P podran presentar una base ampla. (ECG complert)

Al pla horitzontal:

L'onda P a V1 i V2 pot ser positiva i tenir una amplitud augmentada. Això juntament amb una P alta i punxeguda a DI i a DII, i plana a DIII s'ha anomenat tradicionalment "P congenitale" perquè es sol veure en les cardiopaties congènites. (ECG complert)

Quan l'aurícula dreta està molt dilatada i en una situació anterior i baixa, es pot registrar una onda P predominantment negativa a V1 i una P alta i punxeguda a V2. (ECG complert)

Alteracions del complex QRS:

Aquestes alteracions són l'única indicació electrocardiogràfica de creixement auricular dret en presència de fibril·lació auricular, donat que l'onda P és absent.

Registre de complexos QR, qR o qrS a V1 (i de vegades a V2) seguits d'una progressió de l'amplitud de l'onda R des de V2 o V3 fins a V6.

El registre d'aquests complexos a V1 és molt més evident si el podem comparar amb un altre ECG, tal com es veu en aquest cas d'estenosi mitral greu abans i després de la implantació d'una pròtesi mitral. (ECG complerts)

Diferència de voltatge del QRS entre V1 i V2. Una relació igual o >5 associada a un voltatge del QRS a V1 igual o <4 mm és molt específica però poc sensible. (ECG complert)

Cal recordar que...

No s'ha de confondre la negativitat inicial de V1 amb una onda Q de necrosi.

(ECG complert)


(Creixements auriculars) anterior ---------- índex ---------- següent (Creixement auricular esquerre)